Chris Kiseno

Over Chris Kiseno

Chris Kiseno is autodidact en naast sieradenmaker ook een fotograaf en chefkok.

“Ik kwam in 2016 aan in Bogotá. De stad was nieuw voor mij en schudde al mijn zintuigen wakker. In 2018 zorgden mijn omgeving en mijn geweten ervoor dat ik mijn werk in twijfel trok. Ik begreep dat mijn sieraden een historisch verslag moesten worden en de nagedachtenis van de slachtoffers van politiek geweld moesten eren, dit om te vertellen wat er gebeurde zodat het verleden niet langer een wazig beeld is.

Aan het eind van dat jaar begon ik mijn belangrijkste en meest dierbare stuk te maken. Het is een ketting; de kralen zijn schedels die in chronologische volgorde zijn geplaatst. De ketting wordt geleverd met een record: de naam, achternaam, datum en plaats van overlijden voor elke sociale leider of activist die in Colombia is vermoord na het vredesproces van 2016. Ik besloot dat ik het niet zou afmaken voordat deze moorden zouden stoppen. Helaas moest ik in 2019 nog 111 kralen toevoegen; en dit jaar zijn meer dan 120 politieke leiders en activisten vermoord.

De president van Uruguay zei: ‘we zijn op aarde gekomen om gelukkig te zijn’ en dat we daarvoor moeten vechten. Ik voelde direct wat hij bedoelde. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zou hieraan willen toevoegen dat we niet stil moeten blijven staan tegenover onrecht waar het ook vandaan komt. Het is de plicht die voortvloeit uit ons beroep of onze maatschappelijke positie. De sociale leiders komen op voor mensenrechten, territoria, het milieu, onderwijs en cultuur.”

Materiaal sieraden: geoxideerd zilver, hars, schroeven, moeren, metacrylaat, cement en staal.

Vragen of interesse?